Auringon aktiivisuus herää - ennätystarkka observatorio kiertoradalle

Nasan uusi Aurinkoa tutkiva avaruusobservatorio Solar Dynamics Observatory (SDO) on määrä laukaista keskiviikkona.

Toisin kuin aiemmat Aurinkoa tutkineet satelliitit, SDO kuvaa kotitähteämme jatkuvasti suurella tarkkuudella. Näin se myös mahdollistaa paljon nopeampien prosessien ymmärtämisen.

"Vastoin yleistä luuloa Aurinko on magneettisesti muuttuva tähti", kertoo Nasan Living With a Star -ohjelman päätutkija Madhulika Guhathakurta. "SDO näyttää meille tarkalleen miten vaihteleva Aurinko todella on ja paljastaa vaihtelun taustalla olevan fysiikan."

SDO pystyy lähettämään enemmän tiededataa kuin mikään Nasan tähänastisista luotaimista tai satelliiteista. Se tulee  lähettämään maanpinnalle 1,5 teratavua dataa vuorokaudessa. Havainnot täyttäisivät tavallisen CD-levyn joka 36 sekunti.

Geostationaariselta radalta SDO kykenee tarkkailemaan lähes tauotta Aurinkoa. Luotaimella on poikkeuksellisesti ikioma vastaanottoasema, joka sijaitsee New Mexicossa. Vastaanottoasema ja sen yläpuolella geosynkronisesti pysyttelevä luotain ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa.

Revontuletkin nyt mahdollisia

Juuri nyt on hyvä ajankohta saada uusi observatorio käyttöön, sillä Auringon aktiivisuus on alkamassa nousta normaalia pidemmän minimin jälkeen.

Auringonpinnalla kulkee pitkästä aikaa merkittävän kokoinen auringonpilkkuryhmä. Se lähetti sunnuntaina maapallon suuntaan koronan massapurkauksen. Mahdollisuus nähdä revontulia ensi yönä on tavanomaista suurempi etenkin Pohjois- ja Keski-Suomen leveysasteilla - mikäli pilvipeite suostuu repeilemään.

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)