Rakettimoottorikoe ja laskuvarjotesti veivät Nasan jättirakettia eteenpäin

Nasan seuraavan sukupolven Space Launch System -raketin (SLS) käyttöönotto ja seuraavat miehitetyt lennot ovat taas pari askelta lähempänä. Viime viikolla saatiin valmiiksi raketin päämoottorin RS-25:n testausjakso St. Louisissa. Moottori on eteenpäin kehitetty versio avaruussukkulan päämoottoreista.

Täysimittaisesta 9 minuutin käyttökokeesta julkaistiin myös video.

"Testijakson saaminen loppuun on tärkeä askel SLS:n saamiseksi valmiiksi Mars-lentoja varten", kuvailee Steve Wofford Nasan Marshallin avaruuslentokeskuksesta. "RS-25-moottori antaa SLS:lle käytössä koetellun tehokkaan ja edullisen moottorijärjestelmän. Se on yksi koetelluimmista isoista rakettimoottoreista maailmassa ja niitä on käytetty yhteensä yli miljoona sekuntia testeissä ja sukkulalennoilla."

Nasan omien miehitettyjen lentojen kehitys etenee myös muilla tavoin. SLS:n tulevaisuudessa kuljettamalla Orion-aluksella tehtiin viime keskiviikkona laskuvarjokoe. Siinä simuloitiin tilannetta, jossa vain kaksi aluksen kolmesta laskuvarjosta aukeaa. Koe onnistui ongelmitta ja Nasa esittelee sitäkin videolla.

SLS-kantoraketin on määrä lentää miehittämätön ensilentonsa näillä näkymin marraskuussa 2018, jolloin miehittämätön Orion-alus matkaa Kuun ympäri. Miehitetty lento koittaa aikaisintaan 2021. Raketin eri versioita aiotaan soveltaa miehitettyihin lentoihin Kuun kiertoradalle, asteroideille ja Marsiin 2020- ja 2030-luvuilla.

Yhdysvaltojen ensimmäiset miehitetyt lennot kaupallisilla aluksilla koittavat jo aiemmin. Nasan rahoittamat ja yksityisyritysten päävastuulla olevat alukset tähtäävät ISS-lentoihin. SpaceX-yhtiön Dragon-aluksen miehitetty ensilento on näillä näkymin huhtikuussa 2017 ja Boeing CST-100:n heinäkuussa 2017.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)