Nasan putoava satelliitti vierailee kirkkaana kohteena Suomen yötaivaalla

Nasan lyhyen ajan sisällä ilmakehään putoava UARS-satelliitti on epätavallisen kirkas havaintokohde Suomen yötaivaalla.

Parhaimmillaan UARS voi eteläisimmästä Suomesta käsin näkyä kirkkaimpien tähtien veroisena kohteena. Se liikkuu tasaisesti yötaivaalla ja satelliiteista ainoastaan Kansainvälinen avaruusasema on sitä kirkkaampi.

Viime viikolla julkaistussa tiedotteessaan Nasa arvioi, että UARS-tiedesatelliitti putoaa joko syyskuun lopulla tai lokakuun alussa ilmakehään. UARS kuuluu keskikokoisiin satelliitteihin ja sen kokonaismassa on 5,7 tonnia.

Putoamisesta selviää maanpinnalle arviolta 500 kiloa avaruusromua. Satelliitin tarkkaa putoamisaikaa tai paikkaa on mahdotonta ennustaa etukäteen. Todennäköisyys siihen, että UARS:n palaset aiheuttaisivat ihmishengen menetyksen on Nasan mukaan noin 1:3200.

UARS käy kauimmillaan päiväntasaajasta 57. leveyspiirin yläpuolella. Siksi satelliitilla ei ole riskiä pudota Suomeen. Tällä hetkellä 240-270 kilometrin korkeudella Maata kiertävä tekokuu näkyy kuitenkinkin selkeällä säällä hyvin etenkin eteläisimmästä Suomesta.

Havaintomahdollisuuksia UARS:lle on 1-2 kertaa vuorokaudessa. Tarkat näkyvyystiedot omalle havaintopaikalle voi katsoa Heavens-aboven sivuilta.

UARS laukaistiin avaruuteen syyskuussa 1991. Alkujaan ratakorkeus oli 575 kilometriä eli lähellä sukkulan maksimikorkeutta. Satelliitin toiminta lopetettiin joulukuussa 2005 ja lopettamisen yhteydessä tekokuun rata pudotettiin niin alas kuin sen mukana ollut polttoaine riitti. Tämän jälkeen UARS on pudonnut hiljalleen ilmakehän vaikutuksesta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)