Yllättävä löytö: Orionin sumusta paljastui yksinäisiä planeettapareja

Tutkijat ovat havainneet satoja uusia kulkuriplaneettakandidaatteja. Useat niistä eivät kynnä avaruutta aivan yksinään, vaan kaksin toisen planeetan kanssa.

James Webb -avaruusteleskooppi kartoitti Orionin sumua ja sen Trapetsina tunnettua avointa tähtijoukkoa. Havainnoista paljastui yhteensä 540 kohdetta, jotka näyttävät emotähteä vailla olevilta vapaasti kelluvilta planeetoilta.

Jos tulos varmistuu, kyseessä on ylivoimasesti suurin tunnettu kulkuriplaneettojen ryhmittymä.

Erityisen yllättävää tuloksissa oli, että ryhmästä löytyi 42 planeettaparia. Mitään tällaista ei ole koskaan ennen nähty. Parien olemassaolon selittäminen on haaste nykyisille planeettojen syntyteorioille.

"Uskomme Jupiterin massaisten binäärikohteiden eli jumbojen olevan todella suuri löytö", toteaa Mark McCaughrean Euroopan avaruusjärjestöstä.

Planeettojen ajatellaan aina syntyvän jonkin tähden ympärillä, mutta monet tulevat sysätyiksi pois emotähtiensä luota. Varsinkin planeettakuntien kaoottisessa nuoruudessa ulosheitot ovat suhteellisen yleisiä.

Tutkijat ovat kuitenkin ymmällään, miten planeettaparit ovat voineet sinkoutua samaan aikaan ulos alkuperäisistä aurinkokunnistaan ja pysyä sidoksissa toisiinsa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)