TESS-teleskooppi löysi hieman maapalloa isomman elämänvyöhykkeen planeetan

Nasa on julkistanut useita kiinnostavia TESS-avaruusteleskoopin tekemiä eksolöytöjä. Hieman yli 100 valovuoden päässä meistä sijaitsevalta TOI 700 -tähdeltä paljastui yksi eniten maapalloa muistuttavista tunnetuista eksoplaneetoista.

TOI 700 on nuorehko punainen kääpiötähti, jota kiertää ainakin kolme planeettaa. Niistä kauimmaisin d-planeetta on aivan tähden laskennallisen elämänvyöhykkeen sisäreunalla ja kooltaan 20 prosenttia Maata suurempi. Elämänvyöhykkeellä tarkoitetaan aluetta, jolla vesi voi esiintyä nesteenä.

Löytö varmistettiin Spitzer-avaruusteleskoopin havainnoilla.

"Jonain päivänä pystymme mittaamaan TOI 700 d:n spektrin ja pystymme sitten vertaamaan sitä simulaatiomalleihin", selittää Gabrielle Engelmann-Suissa. "Se on jännittävää, koska huolimatta siitä, mitä saamme selville, siellä vallitsevat täysin erilaiset olosuhteet kuin maapallolla."

Samaa tähteä kiertää kaksi muutakin planeettakandidaattia. Planeetat b ja c ovat halkaisijoiltaan 1,01- ja 2,63 -kertaiset Maahan verrattuina ja todennäköisesti liian kuumia meidän kaltaisellemme elämälle.

Honolulussa parhaillaan meneillään olevassa Amerikan tähtitieteellisen seuran kokouksessa julkistettiin lisäksi myös TESSin löytämä erikoinen kaasujättiläinen 1 300 valovuoden etäisyydellä.

TOI 1338 b kiertää hieman yli 90 Maan vuorokauden kiertoajalla tähtiparia, johon kuuluu Aurinkoa muistuttava tähti sekä punainen kääpiötähti. Kaksoistähtiä kiertäviä planeettoja pidetään suhteellisen harvinaisina ja tämä oli ensimmäinen TESSin datasta löydetty sellainen.

TESS laukaistiin avaruuteen 19. huhtikuuta 2018. Sen tehtävänä on etsiä emotähtensä kiekon editse kulkevia eksoplaneettoja.

TESSin datasta odotetaan löytyvän jopa 20 000 uutta eksoplaneettaa.

Nasan TESS-avaruusteleskoopin sivut (englanniksi)