Suomalaiset löysivät kaksi uutta planeettaa

Samuli Kotiranta Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta ja Mikko Tuomi Hertfordshiren yliopistosta ovat löytäneet kaksi uutta planeettaa vieraiden tähtien ympäriltä. Löytö julkistetaan tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2011.

Molemmat uudet planeetat ovat suunnilleen Neptunuksen kokoisia, mutta toinen niistä voi olla selvästi kevyempikin. Pienimmät arviot ovat lähellä kymmentä Maan massaa. Tällöin kyseessä saattaa jopa olla maapallon tapaan kivinen planeetta.

"Olemme analysoineet julkisia havaintoaineistoja uudelleen erilaisella menetelmällä. Erityisesti olemme olleet kiinnostuneita järjestelmistä, joissa on entuudestaan tiedetty olevan vähintään yksi planeetta", Kotiranta kertoo. Uudet planeetat odottavat vielä virallista hyväksymistä, mutta Kotiranta luottaa tuloksiin.

Ensimmäinen planeetoista on 212 valovuoden päässä Käärmeenkantajan tähdistössä. Tähdellä tiedettiin olevan Saturnusta massiivisempi kiertolainen. Toinen planeetta sijaitsee Oinaan tähdistössä 121 valovuoden etäisyydellä maapallosta. Tähdellä oli aiemmissa tutkimuksissa havaittu olevan kaksi kiertolaista.

Kotiranta ja Tuomi ovat ainoita planeettoja löytäneitä suomalaisia. Vuonna 2009 he havaitsivat ensimmäisen suomalaisen planeetan, kaukaista tähteä kiertävän HD 11506c:n. Nyt tehdyt havainnot nostavat siis suomalaisten tekemien planeettalöytöjen määrän kolmeen.