Nyt löytyi Maata muistuttava eksoplaneetta

Nasan Kepler-avaruusteleskooppi on löytänyt ennätyksellisen paljon Maata muistuttavan eksoplaneetan. Kepler 62f on kooltaan 1,4-kertainen Maahan nähden ja sijaitsee emotähtensä elämänvyöhykkeellä.

"Tätä ennen löytämämme pienet planeetat ovat aina sijainneet erittäin lähellä emotähtiään, ja siksi ne ovat olleet liian kuumia elämälle", kuvailee Eric Agol Washingtonin yliopistosta. "Tämä on Keplerin ensimmäinen  elämänvyöhykkeeltä löytämä pieni planeetta. Pieni koko ja sopiva etäisyys tekevät siitä eniten Maata muistuttavan eksoplaneetan, jonka Kepler on havainnut."

Samasta aurinkokunnasta on löytynyt toinenkin elämänvyöhykkeellä oleva planeetta. Kepler 62e kiertää tähteä kuitenkin hieman lähempänä ja on hieman kuumempi sekä suurempi.

Kummankaan planeetan tarkempia ominaisuuksia ei ole pystytty mittaamaan, mutta tietokonemallinnukset viittaavat siihen, että molemmat planeetat ovat kokonaan meren peitossa. Viileytensä takia Kepler 62f saattaa olla myös kauttaaltaan jäätynyt (löydöstä lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 4 tai 5/2013).

Aiheesta lisää University of Washington (englanniksi)