Läheisesti Aurinkoa muistuttavan tähden ympäriltä löytyi elämänvyöhykkeen planeetta

Tutkijat ovat löytäneet järjestelmän, joka muistuttaa kaikista tunnetuista kohteista eniten maapallon ja Auringon paria. Kohde sijaitsee yli 3 000 valovuoden etäisyydellä Lyyran tähdistössä.  

Kepler-160-tähteä kiertää todennäköisesti planeetta, joka on alle kahden maapallon kokoinen. Lisäksi planeettakandidaatti on sopivalla etäisyydellä emotähdestään, jotta sen pinnalla voisi olla elämälle sopiva +5 celsiusasteen keskilämpötila.

Avaruudesta on paljastunut viime vuosina useampia sopivan lämpötilan omaavia kiviplaneettoja. Näistä monet kiertävät kuitenkin punaisia kääpiötähtiä, jotka säteilevät suurimman osan energiastaan infrapunasäteilynä eikä näkyvänä valona.  

"Jotta saa täyden kuvan elinkelpoisuudesta, se vaatii myös tähden ominaisuuksien tarkastelua", toteaa René Heller Max Planck instituutista. 

Nyt julkaistun löydön tekee erityisen merkitykselliseksi se, että planeettaehdokkaan emotähti on hyvin läheisesti Auringon kaltainen. Tästä seuraa muun muassa se, että planeetan pinnalle lankeava valo on samanlaista kuin se valo, josta saamme nauttia maapallolla.

Kaiken kukkuraksi myös planeetan kiertoaika emotähtensä ympäri on lähes tarkalleen yhden maapallon vuoden pituinen.

Ei ihme, että tutkimusryhmä toteaa kyseisen kaksikon muistuttavan kaikista tähän asti löytyneistä planeetan ja sen emotähden pareista eniten maapalloa ja Aurinkoa. 

Kepler-160-tähden ympäriltä on aiemmin tavoitettu kaksi jo varmistettua planeettaa. Havaintodata viittaa siihen, ettei nyt löytynyt planeettaehdokas jää viimeiseksi. 

Aiheesta lisää MPS (englanniksi)