Hubble huomasi eksoplaneetan kaasukehän muuttuvan vuosien mittaan

Wasp-121b on jättiläisplaneetta, jota peittävät suurten lämpötilaerojen aiheuttamat syklonit. Kolmena vuonna tehtyjä Hubble-teleskoopin havaintoja vertaillessaan tutkijaryhmä löysi muutoksia kaasukehästä.

Meistä 880 valovuoden päässä sijaitseva kaasujättiläinen Wasp-121b kiertää emotähteään äärimmäisen lähellä. Planeetan vuosi kestää vain 1,27 Maan vuorokautta.

Eksoplaneetta on vuorovesivoimien lukittama eli kääntää aina saman puolensa kohti tähteä. Vuorovesivoimat ovat myös venyttäneet planeetan hieman pitkulaiseksi amerikkalaisen jalkapallon muotoon.

Hubble havaitsi eksoplaneettaa vuosina 2016, 2018 ja 2019.

"Kerätty data edustaa yksittäiselle planeetalle omistettua havaintoajan suurta määrää ja toistaiseksi ainoaa näin laajaa havaintojaksoa", selittää Quentin Changeat STScI:stä.

"Havaintoja käytettiin päätelmiin planeetan kemiasta, lämpötilasta ja pilvistä eri ajankohtina. Ne auttoivat meitä samaan kiehtovan kuvan planeetan muutoksista", hän jatkaa.

Ryhmä esittelee eksoplaneetan kaasukehän virtauksista tehtyä simulaatiota, jossa lähimpänä emotähteä oleva piste on kuvan keskellä. Sama data esitetään myös pallopinnalle projisoituna. Animaation värit kuvaavat kaasukehän yläosien lämpötiloja.

Aiheesta lisää Hubble (englanniksi)