Avatar-elokuvan Pandora-kuu olisi havaittavissa

"Kaikilla aurinkokuntamme suurilla kaasuplaneetoilla on kivisiä ja jäisiä kuita", Smithsonianin tutkimuskeskuksen Lisa Kaltenegger toteaa. "Siksi on mahdollista, että myös eksoplaneetoilla on kuita. Jotkut niistä voivat olla Maan kokoisia ja niillä saattaa olla ympärillään ilmakehä."

Uusimman scifi-elokuvan päänäyttämönä on kuvitteellinen Pandora-niminen kuu. Elokuvassa se on sijoitettu 4 valovuoden etäisyydelle aurinkokunnasta eli meitä lähimpään tähtijärjestelmään, Alfa Centauriin. Hiljattaisen tutkimuksen mukaan tällaisella etäisyydellä sijaitseva kuu pystyttäisiin havaitsemaan jo viime vuonna laukaistulla Kepler-avaruusteleskoopilla.

Lisa Kalteneggerin mukaan havaintoteknologian mahdollisuudet eivät lopu tähän. Kaltenegger on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista eksoplaneettatutkijoista. Joulukuussa julkaistussa tutkimuksessaan hän selvitti James Webb -avaruusteleskoopin (JWST) kykyä havaita eksokuita.

JWST on infrapunan alueella toimiva seuraavan sukupolven avaruusteleskooppi, joka on varustettu peräti 6,5-metrisellä peilillä. Se laukaistaan avaruuteen neljän vuoden kuluttua. Kalteneggerin selvityksessä kävi ilmi, että JWST:llä kyettäisiin havaitsemaan jopa eksokuiden kaasukehiä. Himmeiden punaisten kääpiötähtien ohella Alfa Centaurin järjestelmä osoittautui erinomaiseksi havaintokohteeksi.

"Saatamme pystyä tutkimaan kyseisenlaisen kuun ominaisuuksia JWST:llä jo lähitulevaisuudessa", Kaltenegger sanoo. "Alfa Centauri A on niin kirkas, lähellä oleva auringonkaltainen tähti, että siitä saadaan voimakas signaali. Tarvittaisiin vain kourallinen ylikulkuja veden, hapen, hiilidioksidin ja metaanin löytämiseen maapallon kaltaiselta kuulta."

Eksokuun havaitsemisesta Alfa Centaurin järjestelmässä (englanniksi)