Voyager 1 ehti aurinkotuulen tyveneen

Kauimmaksi Maasta lentänyt avaruusluotain, Voyager 1, on saavuttanut aurinkotuulen vaikutusalueen reuna-alueen.

Luotaimen matalaenergisiä hiukkasia mittaava instrumentti on näyttänyt aurinkotuulen olleen (luotaimen nopeuteen verrattuna) tyyni jo noin puolen vuoden ajan. Koska aurinkotuulessa esiintyy ajoittaisia vaihteluja, odotti Nasa julkistuksen tekoa tähän asti.

"Kun tajusin, että saimme mittaustuloksiksi puhtaita nollia, olin hämmästynyt", kuvailee Rob Decker Johns Hopkins -yliopistosta. "Työjuhtana jo 33 vuoden ajan toiminut Voyager onnistui näyttämään meille jotain uutta jälleen kerran."

Vaikka aurinkotuuli ei Voyager 1:n etäisyydellä enää käytännössä puhallakaan, ei luotain silti hiukkasympäristönsä puolesta ole vielä ehtinyt tähtienväliseen avaruuteen.

Tähtienväliseen avaruuteen Voyager 1 päässee noin neljän vuoden kuluttua. Tutkijat ennustavat, että se tullaan havaitsemaan kuumien hiukkasten tiheyden putoamisena ja kylmien eli hitaiden hiukkasten tiheyden nopeana nousuna.

Voyager 1 on ehtinyt jo 17,4 miljardin kilometrin päähän eli maapallon sijaintiin verrattuna 116-kertaiselle etäisyydelle Auringosta. Aina siitä lähtien kun Voyager 1 ohitti 90-luvulla hitaamman Pioneer 10:n etäisyydessä, se on ollut kauimmaksi Maasta ehtinyt ihmisen tekemä luotain.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)