Rosetta aloitti komeettapölyn keräämisen

Rosetta-luotain on saanut upeita kuvia kohdekomeetastaan Churyumov-Gerasimenkosta, jonka luokse se saapui viime viikolla.

Tällä hetkellä luotain etsii sopivaa laskeutumispaikkaa kyydissään matkaavalle Philae-laskeutujalle ja kerää komeetan ytimestä irronneita hiukkasia myöhempää analysointia varten.

Rosetta tekee paikan päällä tarkan analyysin keräämiensä hiukkasten fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuuksista. Jos analyysissä näkyy jälkiä orgaanisista aineista, havainto tulee olemaan erittäin tärkeä. Löytö voisi valaista, miten maapallon elämä sai aikoinaan alkunsa.

Hiukkasanalyysin avulla tutkijat voivat myös selvittää, miten komeetasta lentävät hiukkaset mahdollisesti eroavat sen ytimen pinnan aineksesta. Aiemmin tehdyt lämpötilamittaukset ovat jo paljastaneet, että komeetan ytimen pinta on liian kuuma, jotta se voisi olla kokonaan jään peittämä. Kuoren uskotaankin olevan tumma ja pölyinen.

Fantastisen kuvasaaliin perusteella komeetan pinta on myös hyvin epätasainen ja suurelta osin kraatterien peittämä. Kaiken lisäksi ydin on kaksiosainen ja siksi lähes kokonaan kaltevaa pintaa. Tämä saattaa vaikeuttaa tulevaa laskeutumista komeetan ytimen pinnalle. (Historiallisesta komeettakohtaamisesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä)

Aiheesta lisää Universe today (englanniksi)