Nasa testaa hapen tuottamista Marsissa

Nasan seuraava marsmönkijä avaa tietä miehitetyille marslennoille. Kulkija yrittää ensimmäistä kertaa tuottaa Marsin kaasukehän hiilidioksidista hengitettävää happea. Aluksen on tarkoitus laskeutua punaiselle planeetalle vuonna 2021.

Elintärkeän hengitysilman lisäksi happea tarvitaan rakettien polttoaineeksi. Jos edes osa paluumatkan vaatimasta polttoaineesta voitaisiin valmistaa vasta Marsissa, miehitetyt lennot olisivat askeleen lähempänä toteutumista.

"Ei ole montakaan paikkaa, minne ihmiset voivat mennä Kuun jälkeen", toteaa Tom Pike Lontoon Imperial Collegesta BBC:n uutisille. "Sanoisin, että lista on käytännössä yhden kohteen pituinen ja että Mars on listalla!"

Lisäksi uuden kulkijan mukaan tulee planeetan sisäosia kartoittava tutka, sääasema sekä kameralaitteisto, jolla voi tallentaa 3D-videokuvaa. Tutkijoiden mukaan kokemus tulee olemaan aivan kuin katsoja itse istuisi Marsin pinnalla.

Mönkijän tarkoituksena on myös kerätä Marsin pinnalta kiinnostavia näytteitä, joita voitaisiin lähettää maapallolle tutkittaviksi myöhempien lentojen mukana.

Aiheesta lisää BBC (englanniksi)