Nasa luovutti avaruusluotaimen hallinnan harrastajille

Nasa on solminut sopimuksen vanhan ISEE-3-luotaimen käyttöoikeuden antamisesta yksityisille toimijoille. Sopimuksen takana on joukkorahoituskampanjalla toteutettu projekti, jossa 35-vuotias avaruusluotain yritetään ottaa uudelleen käyttöön. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Nasa luovuttaa vanhan luotaimen käyttöoikeuden pois.

"Suunnitelmamme on yksinkertainen. Yritämme ottaa luotaimeen yhteyttä, antaa sille komennon käyttää mottoreitaan ja asettua radalle Maan lähelle. Sen jälkeen jatkamme luotaimen vuonna 1978 alkanutta toimintaa", selittää projektin jäsen Keith Cowing.

Projekti on kerännyt noin 100 000 euron joukkorahoituksen, jolla katetaan uuden tiedonsiirto-ohjelmiston koodaus ja tarvittavien lautasantennien käyttökulut.

ISEE-3-luotain on tulossa radallaan Maata lähimmäksi 30 vuoteen. Ratamuutosten tekemiseksi luotain täytyisi saada hallintaan kesäkuun puoliväliin mennessä.

ISEE-3 eli International Sun-Earth Explorer laukaistiin avaruuteen elokuussa 1978 tutkimaan aurinkotuulta. Sen pääasiallinen toimintakausi päättyi vuonna 1981. Tämän jälkeen luotain nimettiin uudelleen nimellä ICE eli International Cometary Explorer. Se ohitti Giacobini-Zinner-komeetan 1985 ja Halleyn komeetan 1986. Ohituksien aikana luotain teki mittauksia komeettojen plasmaympäristöstä.

Luotaimella ei ole ollenkaan kameroita, ja se on paljon nykyisiä luotaimia alkeellisempi. Viimeksi siihen oltiin yhteydessä 64 bitin sekuntinopeuden tiedonsiirtoyhteydellä vuosina 1999 ja 2008.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Animaatio luotaimen radasta aurinkokunnassa