Nasa laukaisee kaksoisluotaimen kohti Kuuta ensi viikolla

Nasa valmistelee GRAIL-luotainparia laukaistavaksi ensi torstaina. Luotaimet asettuvat Kuun kiertoradalle ja tekevät mittauksia sen painovoimakentästä. Tarkoituksena on kartoittaa Kuun sisustan rakennetta sekä ymmärtää Kuun muodostumista entistä paremmin.

Eräs keskeisimmistä kysymyksistä, joihin GRAIL voi antaa vastauksen, on miksi Kuun meille näkyvä puoli sekä sen kääntöpuoli eroavat niin paljon toisistaan.

"GRAIL-luotaimet kiertävät Kuuta noin 55 kilometrin korkeudessa peräkkäin", kuvailee luotainten päätutkija Maria Zuber. "Kun niiden alla Kuun pinnalla tai hieman pinnan alla on massiivinen pinnanmuoto, ensimmäisen luotaimen vauhti kiihtyy hieman."

Luotainten välillä on mikroaaltolinkki etäisyyden mittaamiseen. Niiden havaitsemat nopeuden muutokset ovat mikrometrien kymmenyksiä sekunnissa.

Laukaisun on määrä koittaa torstaina aamuyöllä kello 1.37 tai 2.16 Suomen aikaa. Luotainten rata poikkeaa tavallisesta ja ne asettuvat Kuun kiertoradalle vasta 3-4 kuukauden kuluttua. Kiertoradalle saavuttuaan ne tekevät 90 vuorokauden mittausjakson.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)