Nasa elättelee yhä toivoa hiljenneelle Opportunity-mönkijälle

Kesäkuun 10. päivänä kuultiin toistaiseksi viimeinen signaali Opportunity-kulkijalta. Sen jälkeen Marsin planeetanlaajuinen pölymyrsky on estänyt yhteydenpidon ja kenties hiljentänyt mönkijän lopullisesti.

Punaisen planeetan suuri pölymyrsky alkoi touko-kesäkuun vaihteessa. Kyseessä on ensimmäinen globaali myrsky sitten vuoden 2007.

Toisinaan käy niin, että eteläisen pallonpuoliskon alkavan kesän myrskyistä useampi pienempi yhdistyy ja ilmiö leviää koko planeetan laajuiseksi.  

Hubble kuvasi myrskyn sumentamaa Marsia 18. heinäkuuta.

Nyt pölymyrskyn arvioidaan vähitellen olevan hiipumassa ja Marsin kaasukehän läpinäkyvyyden palaamassa.

Myrsky on todennäköisesti kasannut pölyä Opportunityn elintärkeille aurinkopaneeleille, mutta toisaalta puhurit voivat myös puhaltaa pölyä pois.

Mönkijä todennäköisesti vaivutti itsensä horrokseen pian viimeisen signaalinsa jälkeen. Käytännössä suurin vaara mönkijälle piilee sen elektroniikan viottumisessa kylmästä.

Normaalisti mönkijän lämmitysjärjestelmä suojelee sen elektroniikkaa Marsin yön aikana, mutta akuston tyhjennyttyä tämä käy mahdottomaksi. 

Nasa kuuntelee jatkuvasti Deep Space Network -antenniverkostollaan merkkejä siitä, että Opportunity vastaisi viestisignaaleihin. Todennäköisesti mönkijästä kuullaan lähiviikkojen kuluessa, mikäli siitä kuullaan enää koskaan.

Vaikka Opportunitylta saataisiin vielä vastaus, ei mönkijä luultavasti olisi enää läheskään yhtä hyvässä toimintakunnossa kuin aiemmin.

Opportunity-mönkijä laskeutui Marsiin 25. tammikuuta 2004. Se on ajanut planeetan pinnalla noin 45 kilometrin matkan. Sen sisarmönkijä Spirit hiljeni jo maaliskuussa 2010. 

Curiosity-mönkijää pölymyrsky ei uhkaa samalla tavoin, sillä se käyttää teholähteenään hajoavan plutoniumin lämmitykseen perustuvaa ydinparistoa. Pölymyrskyn seurauksena vähentynyt valon määrä ja mekaanisia liikkuvia osia uhkaava pöly ovat silti sillekin kiusallisia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)