Näin seuraat marsmönkijän laskeutumista

Nasan Curiosity-mönkijä laskeutuu Marsiin maanantaiaamuna kello 8.17 Suomen aikaa. Väärinkäsitysten vuoksi Nasa ilmoittaa viestinnässään H-hetkeksi kello 8.31 Suomen aikaa, koska tuolloin mönkijän signaali välittyisi maapallolle asti, mikäli laskeutuminen onnistuu.

Laskeutumisen etenemistä voi seurata suorana Nasa TV:n kautta. Lähetys alkaa kello 6 Suomen aikaa. On hyvin mahdollista, että suuren katsojamäärän vuoksi video ruuhkautuu ja siksi luotettavampi video voi olla saatavilla esimerkiksi Spaceflight Now -sivustolla. Nasa päivittää tietoa myös Twitterissä.

Jos kaikki sujuu täydellisesti, Nasa voi varmistaa laskeutumisen onnistumisen Mars Odyssey -luotaimen välittämän datan perusteella noin kello 8.35-8.40. Myös MRO-luotain kuuntelee mönkijän lähetystä, mutta se pystyy lähettämään datansa Maahan vasta tunteja myöhemmin.

Signaalin mahdollinen puuttuminen ensimmäisinä tunteina ei vielä väistämättä tarkoita laskeutumisen epäonnistumista.

2 miljardia euroa maksanut Curiosity-mönkijä eli Mars Science Laboratory on yksi kalleimmista koskaan laukaistuista avaruusluotaimista. Spirit ja Opportunity -mönkijöitä lähetettäessä Nasan käytti kahta identtistä mönkijää parantaakseen edes yhden onnistumistodennäköisyyttä. Tällä kertaa sellaiseen ei ollut varaa.

Laskeutumisen suurin riski liittyy uuden teknologian rakettinosturin (engl. skycrane) käyttöön. Curiosity on liian massiivinen käyttääkseen ilmatyynyjä ja erillisellä rakettiyksiköllä halutaan vähentää rakettimoottorien nostattaman pölyn määrää.

Erityisen kiinnostava anti laskeutumisesta on mönkijän kuvaama video. Laskeutumisvideo kuvataan 1600 x 1200 pikselin tarkkuudella 5 kuvaa sekunnissa. Videosta pitäisi ensimmäisinä päivinä tulla saataville pienennetty versio. Korkean erotuskyvyn video saadaan siirrettyä Marsista maapallolle vasta viikkojen kuluessa. Mönkijän ilmajarrutus yritetään myös ikuistaa kiertoradalta otettavaan kuvaan.

Nasan Curiosity-mönkijän sivut (englanniksi)

Video Curiosity-mönkijän laskeutumisesta YouTubessa