Kiinan mönkijä Kuussa on pahoissa vaikeuksissa

Kiinan Jadekaniini-mönkijä kärsii vakavista teknisistä vaikeuksista.

Mönkijän mekaaniset ongelmat estivät sitä suorittamasta horroksen valmisteluja loppuun ennen yön koittamista. Tämän johdosta on epävarmaa, selviääkö horrokseen vaipunut mönkijä toimintakunnossa yön läpi.

Seuraava auringonnousu koittaa vasta noin 14 Maan vuorokauden pituisen yön loputtua.

Valtiollinen Xinhua-uutistoimisto raportoi tilanteesta vain lyhyesti ja selittää "Kuun monimutkaisen pintaympäristön" aiheuttaneen ongelmia. Sen sijaan Planetary Society paljasti vielä vahvistamattomia yksityiskohtia kulissien takaa.

Tiettävästi mönkijä ei saanut laskettua mastoaan kääntyvän aurinkopaneelin alle, jotta se pysyisi lämpimänä. Mönkijän sisällä on radioaktiivisen aineen hajoamiseen perustuva lämmityselementti, joka on ainut apu Kuun yön kylmyyttä vastaan.

Ilman suojaa laitteiden elektroniikka todennäköisesti viottuu noin -180 celsiusasteeseen laskevassa lämpötilassa.

Mönkijän ongelmista kertoi jo aiemmin se, että sen tähän asti ajama matka on jäänyt noin 100 metriin, vaikka etukäteen kulkijan haaveiltiin taittavan vähintään kilometrin matka kolmen Kuun päivän aikana.

Chang'e 3 -laskeutujan on sen sijaan raportoitu toimineen suunnitellusti. Se on tehnyt havaintoja teleskoopillaan ja panoraamakamerallaan. Laskeutujalla on mukanaan ydinparisto, joka tarjoaa sähkötehoa myös yön aikana ja tarjoaa tehokkaamman lämmityksen, vaikka laskeutuja meneekin horrostilaan yöksi.

Jadekaniini-mönkijän toiminta-ajaksi suunniteltiin kolmea Kuun päivää, joista nyt on kulunut kaksi. Chang'e 3 -laskeutujalle asetettiin puolestaan tavoitteeksi vuoden toiminta.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)