Kiinan kuulaskeutujan ja kuumönkijän laitteita päästiin testaamaan

Lauantaina Kuuhun laskeutunut Chang'e 3 -luotain ja sen Jadekaniini-mönkijä toimivat hyvin, kertovat kiinalaistiedottajat. Toistaiseksi luotainten kahdeksasta laitteesta on aktivoitu kuusi, ja ne vaikuttavat olevan kunnossa.

"Kun näimme laskeutumisen jälkeen kuvat lähellä olevasta kraatterista, tunsimme itsemme todella onnekkaiksi", kuvailee laskeutujan suunnittelussa toimiva Zheng He. "Kuvista näkee, että olemme lähellä kuoppaa ja että lähistöltä löytyy kivenpalasia, mutta laskeutujan jalkojen alla on hyvin tasaista. Tämä osoittaa, että suunnittelemamme automaattiset navigointi- ja väistöjärjestelmät toimivat suunnitellusti ja veivät laskeutujan turvalliseen paikkaan."

Kraatteri sijaitsee noin kymmenen metrin etäisyydellä laskeutujasta eikä vaikuta insinöörien mukaan mönkijän toimintaan.

Kiinalaistutkijat myöntävät, että lämpötilaerot alueella ovat olleet odottamattoman suuret. Korkean lämpötilan vuoksi Jadekaniini-mönkijä on asetettu horrostilaan, kunnes lämpötila jälleen laskee alueen illan lähestyessä. Kuun päivä ja yö kestävät kumpikin kaksi viikkoa.

Näillä näkymin mönkijä lähtee liikkeelle vasta 23. joulukuuta. On epäselvää, onko mönkijän keskipäivän siesta etukäteen suunniteltu toimintatapa vai laskeutumisen jälkeen päätetty varotoimenpide.

Aineesta lisää Xinhua (englanniksi)

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)

Chang'e 3:n laskeutuminen ja sijainti Kuussa harrastajan koostamalla videolla