Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Ensimmäiset huipputarkat kuvat Kuun kiertoradalta julkistettiin

03.07.2009Mikko Suominen
LRO:n ensimmäinen julkaistu kalibraatiokuva. Kuvausalue sijaitsee lähellä valon ja varjon reunaa, mikä huonontaa valaistusolosuhteita. Myöhemmin saadaan parempia kuvia täysin valaistuilta alueita. Kuvan leveys on noin kilometrin verran ja alkuperäistarkkuus noin 1,4 metriä pikseliä kohti. Kuva Nasa / GSFC / Arizona State University

Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) on lähettänyt ensimmäiset kuvansa. Nyt julkaistussa kalibrointikuvassa on 1,4 metrin erotustarkkuus, mikä on parempi kuin koskaan aiemmin Kuun kiertoradalta otetuissa kuvissa.

Parempaa on vielä luvassa. Kun LRO:n LROC-kamera pääsee kuvaamaan täysin valaistuja alueita, saadaan kuvia jopa 0,5 metrin erotustarkkuudella. LROC:n on määrä mullistaa kuukuvien tarkkuus samaan tapaan kuin HiRISE-kamera mullisti Marsin pinnan kuvaamisen.

Ensisijaisia kuvauskohteita ovat Kuun napa-alueet, mutta myös kuulaskeutumisten paikkoja aiotaan kuvata. Nasa toivoo ehtivänsä kuvata Apollo 11 -lennon laskeutumispaikan ennen lennon 40-vuotispäivää.

LRO laukaistiin matkaan 18. kesäkuuta ja Kuun kiertoradalle se asettui viisi vuorokautta myöhemmin.

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Kalibraatiokuva kokonaisuudessaan (englanniksi)

Avainsanat: LRO, Lunar Reconnaissance Orbiter, Kuu, LROC