BepiColombo-luotaimen Merkuriuksen ohituskuvia julkaistiin

Alus ohitti Merkurius-planeetan 19. kesäkuuta vain 236 kilometrin etäisyydeltä. ESA on nyt julkaissut kuvasarjan ohituksesta animaationa.

Julkaistu kuvasarja otettiin BepiColombo-luotaimen M-CAM3-kameralla lähimmän ohituksen jälkeen alkaen 1 789 kilometristä ja ulottuen aina 330 000 kilometrin etäisyydelle. Kuvissa näkyy Merkuriuksen lisäksi osa luotaimesta.

"Merkuriuksen vahvasti kraatteroitunut pinta sisältää asteroidien ja komeettojen pommitushistoriaa 4,6 miljardin vuoden ajalta. Yhdessä ainutlaatuisten tektonisten ja vulkaanisten erikoisuuksien kanssa se auttaa tutkijoita selvittämään planeetan salaisuuksia", sanoo Jack Wright luotaimen M-CAM-tiimistä.

Oheisen videoanimaation lopussa esitellään myös 600 kilometrin mittaista Beagle Rupes -harjannetta, jonka uskotaan syntyneen Merkuriuksen kutistuessa sen kehityshistorian aikana. Joitakin kuvissa näkyviä kiinnostavimpia pinnanmuotoja esitellään myös kuvaparin avulla.

Lähiohituksen havaintojen analyysi tulee kestämään vuosia. Data on kuitenkin vain lyhyt vilkaisu verrattuna niihin havaintoihin, joita luotain tarjoaa asetuttuaan planeetan kiertoradalle.

ESAn ja Jaxan yhteisluotain BepiColombo laukaistiin matkaan 20. lokakuuta 2018. Matkan aikana se muuttaa rataansa useiden planeettaohitusten avulla. Seitsemän vuoden matkaan kuuluu yksi ohitus Maasta, kaksi Venuksesta ja yhteensä kuusi Merkuriuksesta.

Seuraava Merkurius-ohitus on luvassa syyskuussa 2024 ja luotaimen on määrä asettua planeetan kiertoradalle joulukuussa 2025.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)