Perun meteoriitin nopeus oli 24 000 kilometriä tunnissa

Viime syyskuussa Peruun iskeytyneen meteoriitin ensimmäiset tutkimukset on saatu valmiiksi. Peruun yli kymmenen metriä leveän kraatterin synnyttänyt kappale oli tutkijoiden mukaan löyhää kivistä materiaalia. Yllätyksenä tutkijoille tuli kuitenkin meteoriitin huima nopeus, joka törmäyshetkellä oli jopa 24 000 kilometriä tunnissa.

Se, miten arviolta noin metrin kokoinen kappale selvisi lennosta Maan ilmakehän läpi lähes kokonaisena, saattaa johtua sen huimasta nopeudesta. "Normaalisti ilmakehä hidastaa pienten kappaleiden lentoa niin, että se vastaa keilapallon pudottamista maahan" tulokset julkaissut Peter Schultz kertoo. "Se tekisi maahan kuopan mutta ei kraatteria. Mutta tämä meteoriitti jatkoi putoamistaan noin 40-50 kertaa nopeammin kuin sen olisi pitänyt tulla."

Kraatterin synnyttävät meteoriitit ovat erittäin harvinaisia. Viime syksynä Perun tapaukseen liitetyt väärinkäsitykset saivat monet aluksi epäilemään törmäyksen todenmukaisuutta. Tutkimukset kuitenkin vahvistivat, että kyse oli löyhästä kivisestä meteoriitista.

Aiheesta lisää BBC:n nettisivuilla sekä Physorg-uutispalvelimella

Perun meteoriitista oli myös artikkeli Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 7/2007.