Komeetta Siding Spring välttää törmäyksen Marsiin 2014

Tammikuussa löydettiin komeetta C/2013 A1 (Siding Spring). Pitkään näytti, että pyrstötähti saattaisi jopa törmätä Mars-planeetan kanssa. Nyt uudet havainnot ovat kuitenkin varmistaneet, että komeetta kulkee punaisen planeetan ohi. Törmäys olisi synnyttänyt halkaisijaltaan satojen kilometrien kokoisen kraatterin naapurimme pinnalle.

Lähimmillään pyrstötähti käy noin 110 000 kilometrin päässä Marsista. Tämä on alle kolmasosa Maan ja Kuun välisestä etäisyydestä. Ohitus tulee tapahtumaan lokakuun 19. päivänä vuonna 2014.

Siding Spring pysyy koko ajan kaukana maapallosta, eikä sen siksi uskota näkyvän Maasta käsin kuin kiikarin tai kaukoputken avulla. Marsissa toimivilta luotaimilta toivotaan kuitenkin huimia kuvia ohituksesta. Arvion mukaan pyrstötähden näennäinen kirkkaus Marsin pinnalta nähtynä on magnitudia -8,5 eli suunnilleen sama kuin ohuella kuunsirpillä maanpinnalta katsottuna.

Suurempi kuva komeetan radasta

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)

<link uutiset aurinkokunnan-pienkappaleet uusi-komeetta-ohittaa-marsin-todella-lahelta-erittain-pieni-mahdollisuus-tormaykseen.html>Aiempi uutinen komeetasta