Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Kharonissa oli muinainen pinnanalainen meri - jäätyminen repi kuun pinnan

19.02.2016Mikko Suominen
Merkit merestä löytyvät Kharonin rotkoa muistuttavasta pinnanmuodosta. Alla alueen topografiakartta Serenity Chastman alueelta. Kuva Nasa / JHUAPL / SwRI

New Horizons -luotaimen kuvista on yllättäen löydetty merkkejä muinaisesta pinnanalaisesta merestä Pluton Kharon-kuussa.

Vesimassan arvioidaan jäätyneen jo miljardeja vuosia sitten Kharonin nuoruudessa. Jäätyessään meren uskotaan paisuneen ja aiheuttaneen Kharonin pinnalla viime heinäkuun ohilennon aikaan havaitut valtavat repeämät. Ilmiö on ennennäkemätön aurinkokunnassa

Kharonin pintaa kiertää lähellä sen päiväntasaajaa laaja halkeamien verkosto, joka on paikoin jopa 7,5 kilometriä syvä. Repeämälaakso on yksi suurimmista tunnetuista aurinkokunnassa. Se on ainakin 1 800 kilometriä pitkä.

Ulkopinnaltaan Kharon on pääosin vesijäätä. Kuun ollessa vielä nuori se oli huomattavasti nykyistä lämpimämpi. Lämmön arvioidaan olleen peräisin kappaleen alkuperäisen tiivistymisen sekä sisustan radioaktiivisten aineiden hajoamisen ansiosta. Tämän ansiosta pinnanalainen meri pysyi sulana jonkin aikaa.

Kharon on Pluton suurin kuu ja noin 1200 kilometriä halkaisijaltaan. Sen keskitiheys on noin 1,7-kertaa veden tiheys. Se on ainoastaan noin 12 prosenttia Pluton massasta.

Myös Plutolle on esitetty hypoteeseja pinnanalaisesta valtamerestä. Suuremman kokonsa ansiosta Pluto olisi pystynyt pitämään pinnanalaista valtamerta nestemäisenä pidempään eikä ole täysin poissuljettua, että sen sisuksissa vieläkin olisi sulaa vettä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Avainsanat: Kharon, pinnanalainen meri