Kaksi asteroidia törmäsi keskenään - Hubble kuvasi jäänteet

Hubble-avaruusteleskooppi on kuvannut ainutlaatuisen pölypilven, jonka uskotaan syntyneen kahden asteroidin törmäyksestä. Kyseessä on tutkijoiden mukaan ensimmäinen kerta, kun asteroidien tuoreesta törmäyksestä on saatu kuvatodiste.

Asteroidien kolarin toinen osapuoli oli luultavasti paljon pienempi ja tuhoutui tapahtumassa täysin. Hubblen kuvaama törmäyspilvi on meistä noin 160 miljoonan kilometrin etäisyydellä.

X-kirjaimen muotoisena erottuva pölyhunnun ydin ei muistuta mitään aiemmin aurinkokunnassa kuvattua kohdetta. "Tämä eroaa normaalien komeettojen tasaisista pölykuorista", kuvailee David Jewitt Kalifornian yliopistosta Los Angelesista. "Rihmat koostuvat pölystä ja sorasta, jotka ovat oletettavasti lennähtäneet ytimestä vastikään. Rihmojen keskellä on pölykeskittymiä, jotka ovat luultavasti peräisin pienistä näkymättömistä emokappaleista."

Koodinimekseen P/2010 A2 saaneelta kohteelta puuttuu komeetoista poiketen kaasuhuntu ja havaittavissa on ainoastaan pölyä. Kohteen noin 140 metriä halkaisijaltaan oleva ydinkappale sijaitsee erillään pölyhunnusta, mikä sekin poikkeaa pyrstötähdistä.

Asteroidivyöhykkeeltä tunnetaan entuudestaan todisteita vain muinaisista törmäyksistä. Nyt löydetyn kappaleen rata viittaa siihen, että se saattaa kuulua Flora-asteroidiperheeseen, joka syntyi satoja miljoonia vuosia sitten - silloinkin asteroidien keskinäisen törmäyksen seurauksena.

Aiheesta lisää (englanniksi)