Historiallista: Meteoroidin putoaminen Sudaniin ennustettiin

[Julkaistu klo 7.25. Päivitetty klo 12.47] Nasa kertoi yöllä meteoroidista, joka oli törmäyskurssilla Maahan. Maanantaina havaitun kappaleen laskettiin osuvan Sudanin yläpuolelle tänä aamuna kello 5.45 Suomen aikaa ja hajoavan ilmakehässä.

Kohteen läpimitaksi arvioitiin 2 metriä. Kyseessä oli siis niin pieni kappale ettei siitä aiheutunut erityistä vaaraa. Kovin suuria palasia meteoroidista ei todennäköisesti selviytynyt maanpinnalle asti. Pienkappaleen syöksyn ilmakehän läpi arvioidaan näkyneen kirkkaana tulipallona Sudanin yllä, mutta havainnoista ei ole vielä tietoa.

"Ainutlaatuista tässä on se, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olemme havainneet kohteen ennen sen törmäystä [maapalloon]", kertoo Don Yeomans Nasan JPL:stä. "Arvioimme tämänkokoisten kappaleiden putoavan Maan ilmakehään parin kuukauden välein."

Kyseessä on historiallinen saavutus: koskaan aiemmin ei ole etukäteen voitu varoittaa yksittäisen kappaleen törmäyksestä maapalloon. Kohde oli tällä kertaa pienehkö, mutta kyseessä on uuden aikakauden alku. Nykyaikaisten robottihavainto-ohjelmien päästyä kunnolla vauhtiin ennustuksia meteoroidien osumista tulee lisää.

Varkautelainen tähtiharrastaja Markku Nissinen onnistui Härkämäen observatoriossa tekemään kuvaushavaintoja nopeasti liikkuvasta kohteesta aamuyön taivaalla. Nissinen käytti havainnoissaan apuna Nasan laskuja pienkappaleen sijainnista. Valokuvissa näkyy himmeän kohteen liike vain 14 kaariminuutin päässä ratalaskujen ennustamasta paikasta. "Erittäin todennäköisesti oikea kohde", kommentoi Jyväskylän Siriuksen Arto Oksanen tänään aamupäivällä tarkastamiaan Härkämäen havaintoja.

Pienkappaleesta on käytetty uutisissa sekä asteroidi- että meteoroidi-nimeä. Yksi suositeltu raja näille kahdelle kategorialle on 10 metrin läpimitta. Tätä rajaa pienempiä avaruuden kappaleita kutsutaan meteoritutkimuksen piirissä meteoroideiksi. Suurin osa meteoroideista on toisaalta vain hiekanjyväsen tai pölyhiukkasen kokoisia. Monet törmäys- ja asteroiditutkijat käyttävät sanaa "asteroidi" myös muutaman metrin kokoisista kappaleista. (Sudanin yllä pudonneesta kappaleesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.)

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)
Nasan lähiasteroidien etsintäohjelman sivusto (englanniksi)
Markku Nissisen havainnot Härkämäen observatorion sivuilla