20-metrinen asteroidi ohittaa Maan sunnuntaina

Pieni asteroidi ohittaa Maan sunnuntai-iltana. Lähimmillään asteroidi käy 40 000 kilometrin päässä eli etäisyyttä on noin kymmenesosa Maan ja Kuun välimatkasta. Tunnuksen 2014 RC saanut asteroidi löydettiin vasta 31. elokuuta Pan-STARRS-1-teleskoopilla. Kappaleen kooksi on arvioitu kirkkauden perusteella noin 20 metriä.

Lähimpänä ollessaan asteroidin kirkkaus on noin 11,5 magnitudia eli sen pystyy erottamaan isolla harrastajakaukoputkella. Suomalaisille ajankohta on huono, sillä lähimmän ohituksen aikaan asteroidi on lähes vastakkaisella puolella maapalloa kuin Suomi.

Asteroidin rata aurinkokunnassa vie sen Auringon suhteen lähimmillään Maan ja Venuksen ratojen puoliväliin ja kauimmillaan hieman Marsin radan ulkopuolelle. Se kiertää Aurinkoa viiden asteen kulmassa maapallon ratatasoon verrattuna.

2014 RC on samaa kokoluokkaa kuin helmikuussa 2013 Tseljabinskin tulipallon aiheuttanut kappale. Vastaavan kokoisten asteroidien lähiohituksia sattuu muutama vuodessa eikä kaikkia niistä edes pystytä huomaamaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)