Titan-kuun meressä tapahtuu kummia

Saturnuksen Titan-kuun merestä on löydetty erikoinen muuttuva muodostelma.

Cassini-avaruusluotain kuvasi viereisen kuvasarjan. Ligeia Mare -nimiseen mereen ilmestynyt alue huomattiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Se näyttää tutkakuvissa kirkkaalta tummaa merta vasten.

Pian kirkas alue kuitenkin katosi näkyvistä ja tutkijat arvelivat, että kyseessä oli vain ohimenevä ilmiö. Tämän vuoden elokuussa kirkas alue tuli yllättäen uudestaan näkyviin, mutta hieman eri muotoisena.

Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että kyseessä on todellinen ilmiö eikä esimerkiksi häiriö mittalaitteissa. Muodostelma ei voi myöskään johtua merenpinnan korkeudenvaihtelusta, sillä Ligeia Maren rantaviiva ei ole muualla muuttunut merkittävästi.

Alueen kirkkaus saattaa johtua aalloista, merestä nousevista kuplista, pinnalla kelluvasta materiasta tai jostain paljon mystisemmästä.

Titan on maapallon lisäksi ainoa paikka aurinkokunnassamme, jonka pinnalla velloo meriä ja järviä. Veden sijaan Titanin meret koostuvat nestemäisestä metaanista ja etaanista. Titanin meret ovat keskittyneet suurelta osin kuun pohjoisille napaseuduille.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)