Asteroidin iskeytyminen Marsin pintaan paljasti vesijäätä

Joulukuussa viime vuonna punaisen planeetan kamaraan törmännyt asteroidi heitti ainesta kymmenien kilometrien päähän. Samalla esiin tullut vesijää on hyvä uutinen tulevaisuuden miehitetyille lennoille.

Tutkijat huomasivat pienen asteroidin törmäyksestä syntyneen kraatterin helmikuussa tänä vuonna, kun he kävivät läpi Marsia kiertävän MRO-luotaimen kuvia.

Arviolta 5–12 metrin kokoinen kappale olisi Maan ilmakehään saapuessaan palanut pois, mutta Marsin ohut kaasukehä ei estänyt sen iskeytymistä planeetan pintaan. Pienasteroidi räjäytti 70 metrin syvyisen ja tätä tuplasti leveämmän kraatterin viskaten heitteleitä 37 kilometrin päähän.

MROn MARCI-kamera kuvaa päivittäin koko Marsin pinnan. Otoksista pystyttiin määrittämään, että kraatteri on syntynyt 24. joulukuuta. Isku aiheutti magnitudin 4 järistyksen, jonka Marsin pinnalla sijaitseva seismometriluotain InSight havaitsi.

Törmäyksessä lentäneen kiven seassa tuli esiin myös pinnan alla piilotelleen vesijään lohkareita, jotka näkyvät hyvin MROn HiRISE-värikameran kuvissa.

Jäätä on jo aiemminkin tavattu Marsin tuoreiden kraatteriden reunamilla. Tämän tapauksen tekee mielenkiintoisemmaksi se, että kyseessä on Marsin päiväntasaajaa lähin havainto vesijäästä tähän mennessä.

Tulevaisuuden Mars-asukkaat tarvitsevat vettä juomiseen ja viljelyyn, mutta sille on myös käyttöä esimerkiksi rakettien ajoaineen valmistamisessa. Jos vettä on tarjolla lämpimämmällä päiväntasaajan seudulla, tämä olisi suotuisaa punaisen planeetan asuttamiselle.