Marsissa riehuu tuhansien kilometrien kokoinen pölymyrsky

Marsin eteläiselle pallonpuoliskolle on kehittynyt laaja pölymyrsky.

Myrsky havaittiin ensimmäisen kerran marraskuun puolivälissä, ja viime viikon aikana se on kasvanut merkittävästi.

Muutama päivä sitten myrskyn laajuudeksi arvioitiin 10,4 miljoonaa neliökilometriä eli noin 30 kertaa Suomen kokoinen alue. "Kyseessä on toistaiseksi paikallinen pölymyrsky", kuvailee Rich Zurek JPL:stä.

"Aiemmin osa paikallisista myrskyistä on kasvanut Marsissa globaaleihin mittasuhteisiin", Zurek toteaa. "Tutkimme nyt ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun Viking-luotainten paikallista pölymyrskyä samaan aikaan sekä planeetan pinnalla olevalta sääasemalta että kiertoradalta käsin."

Sekä Curiosity- että Opportunity-mönkijä on havainnut myrskyn aiheuttamat muutokset kaasukehän läpinäkyvyydessä, mutta varsinainen myrskyalue ei toistaiseksi ulotu niihin.

Sääasemalla varustettu Curiosity on havainnut myrskyyn liittyvän normaalia pienemmän paineen sekä tavallista korkeamman yölämpötilan.

Oheisessa MRO-luotaimen kuvista koostetussa kartassa myrskyn laajuus näkyy vaaleana alueena, joka on merkitty nuolilla. Opportunityn ja Curiosityn paikat on merkitty karttaan, joka aukeaa kuvalinkistä täydessä koossaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)