Marsilla oli happipitoinen kaasukehä ennen Maata

Marsissa oli happipitoinen kaasukehä jo neljä miljardia vuotta sitten eli paljon maapalloa aiemmin. Uusi tulos perustuu Marsista peräisin oleviin meteoriitteihin sekä Spirit-marsmönkijän tutkimiin näytteisiin.

Oxfordin yliopiston johtama tutkimus aiheesta ilmestyy tämän päivän Nature-lehdessä.

Spiritin analysoimien kivien nikkelipitoisuus oli viisinkertainen verrattuna Mars-meteoriitteihin. Tämä sai tutkijat kiinnostumaan, edustavatko Marsista maapallolle kulkeutuneet meteoriitit planeetan tyypillistä vulkaanista ainetta.

Mars-meteoriitit ovat geologisessa aikaskaalassa nuoria, vain noin 180-1 400 miljoonaa vuotta vanhoja. Spirit-mönkijä puolestaan tutki Marsin hyvin vanhoja kerrostumia yli 3,7 miljardin vuoden takaa.

"Olemme todistaneet, että sekä meteoriitit että Marsin pinnan vulkaaniset kivet juontavat juurensa samantapaisista olosuhteista syvältä Marsin sisältä", kertoo Bernard Wood Oxfordin yliopistosta. "Marsin pintakivet ovat kuitenkin peräisin happipitoisemmasta ympäristöstä."

Tutkijat päättelivät, että happipitoiset aineet ovat muodostuneet pian Marsin synnyn jälkeen. Ne hautautuivat nopeasti pinnan alle, mutta kulkeutuivat takaisin pinnalle. Mars-meteoriittien aines on puolestaan peräisin paljon syvemmältä planeetan sisältä.

Maapallon ilmakehän happipitoisuuden arvioidaan nousseen vasta 2,5 miljardia vuotta sitten.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)