Jupiterista löytyi maapallon kokoinen kylmä pilkku

Aurinkokunnan massiivisimmalta planeetalta Jupiterilta on paljastunut suuri kylmä pilkku. Alue on noin 200 celsiusastetta viileämpi kuin sitä ympäröivä kaasukehä.

Jupiterin ehkä tunnetuin piirre on suurena punaisena pilkkuna tunnettu valtava pyörremyrsky. Kyseinen myrsky on maapalloa suurempi ja se on ollut olemassa ainakin Galilein ajoista asti. Nyt paljastuneen lähes yhtä kookkaan kylmän pilkun olemassaolo oli tähtitieteilijöille kuitenkin täysi yllätys.

"Suuri kylmä pilkku on paljon epävakaampi kuin hitaasti muuttuva suuri punainen pilkku. Kylmä pilkku muuttaa dramaattisesti muotoaan ja kokoaan vain muutamien päivien ja viikkojen aikana", kertoo Tom Stallard Leicesterin yliopistosta.

"Pilkku on kuitenkin ilmestynyt uudelleen niin pitkään kuin meillä on havaintoja eli yli 15 vuoden ajan. Tämä viittaa siihen, että pilkku jatkuvasti uudistaa itseään."

Stallard arveleekin, että Jupiterin kylmä pilkku saattaa olla useita tuhansia vuosia vanha ilmiö. Kokoa pilkulla on 24 000 kilometriä itä-länsisuunnassa ja 12 000 kilometriä pohjois-eteläsuunnassa. Hiukan litistämällä planeettamme mahtuisi pilkun sisälle.

Pilkun uskotaan johtuvan Jupiterin magneettikentistä ja liittyvän kaasuplaneetan upeisiin revontuliin.

Aiheesta kertova Leicesterin yliopiston video (englanniksi)