Hubble kuvasi Uranuksen revontulia

Uranus-planeetan revontulia on ensimmäistä kertaa kuvattu maapallon kiertoradalta. Hubblen viime vuoden lopussa ottamissa kuvissa revontulet näkyvät lyhyaikaisina, heikkoina hehkuvina pisteinä. Aiemmin Uranuksen revontulia on kuvattu vain Voyager 2 -luotaimella.

Voyager 2:n ohittaessa Uranus vuonna 1986 revontulia kuvattiin lähinnä planeetan varjopuolelta, kun taas Maan kiertoradalla oleva Hubble näkee vain meihin päin osoittavan, lähes kokonaan valaistun puolen.

Verrattuna muihin aurinkokunnan kaasuplaneettoihin Uranuksen erikoisuus on sen asento. Planeetan pyörimisakseli on 98 astetta kallellaan sen kiertorataan nähden. Yli 90 asteen kulma tarkoittaa, että pyöriminen tapahtuu vastakkaiseen suuntaan kuin planeetan kiertoliike Auringon ympäri. Lisäksi planeetan magneettikenttä on 60 asteen kulmassa sen pyörimisakseliin nähden.

Tutkijat epäilevät, että Uranuksen revontulten outo ulkonäkö on seurausta näistä kulmista. Nyt havaitut pistemäiset revontulet sijaitsevat suunnilleen samoilla leveyspiireillä kuin Uranuksen magneettinen pohjoisnapa. Hubblen havaintojen perusteella revontulikirkastumien kestoksi arvioitiin vain muutamia minuutteja.

Tämän lisäksi myös vuodenajoilla on merkitystä. Voyagerin ohittaessa Uranuksen vuonna 1986 planeetta oli lähellä päivänseisausta. Nyt taas ollaan lähellä päiväntasausta, jolloin kerran planeetan vuorokaudessa magneettinen akseli osoittaa lähes suoraan kohti Aurinkoa ja samalla aurinkotuulen tulosuuntaa. Uranuksen vuosi kestää 84 Maan vuotta ja sen pyörähdysaika on 17 tuntia 14 minuuttia.

Aiheesta lisää American Geophysical Union (englanniksi)