Auringon ytimestä tulevia neutriinoja onnistuttiin havaitsemaan

Kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut Auringon ytimessä protoni-protoni-fuusiossa muodostuvia neutriinoja. Kahden protonin fuusio deuteroniksi on ensimmäinen askel ketjussa, joka synnyttää käytännössä kaiken Auringon tuottaman energian. Tulos julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Auringon ytimessä muodostuvalta energialta kuluu varovaisenkin arvion mukaan kymmeniä tuhansia vuosia ennen kun se ehtii kulkeutua lähitähtemme pinnalle ja vapautua valona. Nyt havaituilta neutriinoilta kestää vain reilut kahdeksan minuuttia saapua Auringon ytimestä maapallolle. Siinä missä Auringon pinta siis kertoo menneisyydestä, protoni-protoni-fuusiossa syntyneet neutriinot kertovat, mitä lähitähtemme ytimessä tapahtuu juuri tällä hetkellä.

“Vertaamalla kahta erityyppistä Auringon säteilyä, neutriinoja ja pinnan valoa, saamme kokeellista tietoa Auringon termodynaamisesta tasapainosta noin 100 000 vuoden aikajänteellä", kertoo Andrea Pocar Massachusettsin yliopistosta.  "Jos silmät ovat sielun peili, näillä neutriinoilla emme katso vain kasvoja vaan suoraan ytimeen. Olemme vilkaisseet Auringon sielua."

Pocarin mukaan protoni-protoni-fuusiossa syntyneet neutriinot ovat poikkeuksellisen vaikeita tutkia, koska niiden energia on hyvin matala. Siksi näitä neutriinoja ei ole pystytty koskaan aiemmin havaitsemaan (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2014).