Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Tutkijat väittävät havainneensa viitteitä marsilaisesta elämästä

14.04.2012Sakari Nummila
Naapuriplaneettamme Mars. Kuva Nasa

Tutkijat ovat käyneet uudelleen läpi vanhoja Viking-marsluotaimien havaintoja. Nyt pieni kansainvälinen tutkimusryhmä väittää löytäneensä selviä merkkejä elämän synnyttämistä reaktioista. Tulokset esiteltiin tällä viikolla International Journal of Aeronautical and Space Sciences -julkaisussa.

Viking-luotaimet analysoivat Marsin pintaa 36 vuotta sitten. Alusten päätehtävä oli etsiä elämää punaiselta planeetalta.

Turun yliopiston Tuorlan observatorion professori Harry Lehto pitää mahdollisena, että Marsissa saattaa olla mikrobitason elämää ja että Viking-luotaimet ovat tosiaan voineet tehdä tällaisen havainnon.

"Sinänsä tutkimuksessa käytetyt menetelmät ovat päteviä", Lehto arvioi. "Olisin kuitenkin kaivannut lisää vertauksia tai parempaa kuvausta menetelmien yksityiskohdista ja vertailutesteistä."

Väite elämän merkkien löytymisestä onkin saanut kritiikkiä, sillä biologisia prosesseja ja ei-biologisia prosesseja on vaikea varmuudella erottaa toisistaan. Nyt julkaistu tutkimus ei myöskään ole käynyt läpi yhtä laajaa vertaisarviointia kuin suuremmissa lehdissä julkaistavat paperit.

"Muutamat muut viimeaikaiset tutkimukset kuten uudet analyysit marsmeteoriiteista ovat myös antaneet kiinnostavia tuloksia. Elämän potentiaalia lisäävät vielä uusimmat viitteet Marsin virtaavasta vedestä", toteaa Lehto. "Elämän mahdollisuutta Marsissa ei siis voi sulkea pois, ja mahdollisia viitteitä elämästä on alkanut kasaantua. Varmin todiste olisi, jos punaiselle planeetalle lähetettäisiin mikroskooppi, jolla nähtäisiin marsilainen mikrobi."

(Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 4 tai 5/2012)

Avainsanat: Mars, elämä, Viking, Harry Lehto