Sivilisaatio voi levitä toisiin galakseihin

Acta Astronautica -lehdessä julkaistavassa englantilaisessa tutkimuksessa pohditaan, kuinka laajalle maailmankaikkeuteen sivilisaatio, kuten ihmiskunta, voi teoriassa levitä.

Tutkimuksen mukaan jopa vieraiden galaksien asuttaminen on mahdollista ja sen voisi toteuttaa tähtitieteellisesti katsottuna yllättävän lyhyessä ajassa.

"Tärkein huomiomme on, että jos jokin aiemmin syntynyt sivilisaatio olisi halunnut laajentua, sillä olisi ollut mahdollisuus saavuttaa valtava osuus universumista", selittää Anders Sandberg Oxfordin yliopistosta.

Emme kuitenkaan ole havainneet mitään merkkiä vieraista sivilisaatioista, joka on kuuluisa Fermin paradoksina tunnettu ongelma. Sen ratkaisuksi on esitetty lukuisia eri vaihtoehtoja, muun muassa älykkään elämän harvinaisuutta ja sivilisaatioiden taipumusta tuhota itsensä ennen kuin avaruuden valloitus pääsee kunnolla alulle.

"Jos älykkyys olisi harvinaista, sen täytyisi olla paljon harvinaisempaa kuin vain yksi sivilisaatio galaksia kohden", Sandberg toteaa. "Jos taas kaikki kehittyneet sivilisaatiot pidättäytyvät leviämisestä, tämän tavan pitää olla niin vahva ettei yksikään miljardien galaksien sivilisaatioista päätä valita sitä miljardienkaan vuosien aikana."

Aiheesta lisää Oxfordin yliopisto (englanniksi)