Nasa löysi uudenlaista biokemiaa käyttävän bakteerin

Tutkijat ovat löytäneet fosforin sijaan arseenia käyttävän bakteerin. Nasan mukaan bakteerin biokemia poikkeaa ratkaisevasti kaikesta aiemmin tunnetusta.

"Idea elämän käyttämästä vaihtoehtoisesta biokemiasta on yleinen tieteiskuvitelmissa", toteaa Carl Pilcher Nasasta. "Tähän asti arseenia rakennusaineena käyttävä elämänmuoto oli vain teoreettinen, mutta nyt tiedämme, että sellaista elämää on Mono-järvessä."

Kuusi elämälle tärkeintä alkuainetta ovat hiili, vety, typpi, happi, fosfori ja rikki. Arseeni muistuttaa kemiallisilta ominaisuuksiltaan fosforia. Samankaltaisuutensa takia se itse asiassa helposti sotkee solun toimintaa ja on siksi myrkkyä tavalliselle elämälle.

"Nyt tehty löytö saa meidät miettimään, että elämää voi olla hieman eri muodoissa kuin mihin olemme tottuneet - erityisesti vierailla planeetoilla", kommentoi Harry Lehto Tuorlan observatoriosta. "Toinen merkitys on, että arseeni saattoi näytellä tärkeää osaa elämän synnyssä aikana, jolloin fosforin saanti oli vaikeaa."

Lehdon mukaan arseeni toimii myös paremmin kylmissä olosuhteissa, ja siksi esimerkiksi Titanin mahdollinen elämä käyttäisi ennemmin juuri arseenia.

Arseenia fosforin sijaan käyttävä bakteeri löytyi Kaliforniassa sijaitsevasta arseenipitoisesta Mono-järvestä. Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2011.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)