Nasa: DNA:n rakennusosasia syntyy avaruudessa

Nasan rahoittama tutkimus on löytänyt todisteita DNA:n rakennuspalasten esiintymisestä meteoriiteissa. Löydöt vankentavat näyttöä siitä, että elämän tarvitsemien monimutkaisten molekyylien rakennusosia voi syntyä planeettojen lisäksi myös asteroidien ja komeettojen sisuksissa.

"DNA:n komponentteja on löytynyt meteoriiteista 1960-luvulta lähtien, mutta tutkijat ovat olleet epävarmoja niiden alkuperästä ja epäilleet niitä maanpinnalta tulleiksi epäpuhtauksiksi", kuvailee Michael Callahan Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Nyt olemme ensimmäistä kertaa löytäneet kolme eri todistetta sille, että nämä DNA:n rakenneosaset ovat kotoisin avaruudesta."

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat analysoivat kahtatoista hiilipitoista meteoriittia. Löydettyjen yhdisteiden joukossa oli adeniini ja guaniini, jotka ovat erittäin tärkeitä DNA:n rakennusosia.

Tutkijoiden kolme todistetta liittyvät ensinnäkin tiettyjen rakenneosasten biologiseen harvinaisuuteen. Toisekseen meteoriiteissa pitoisuudet olivat huomattavasti korkeampia kuin niiden maanpäällisessä ympäristössä. Kolmanneksi molekyylien syntytapa voitiin tutkimuksissa todistaa ei-biologiseksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)