Mallinnus - maapallo sijaitsee aivan Auringon elämänvyöhykkeen sisäreunalla

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on tehnyt uuden tutkimuksen tähtien elämänvyöhykkeen sijainnista. Uusi tietokonesimulaatioihin perustuva malli ottaa entistä paremmin huomioon kasvihuonekaasujen vaikutuksen.

Malli siirtää elämänvyöhykettä aiempaa hypoteesia kauemmaksi tähdestä. Sen mukaan maapallo on aivan aurinkokunnan elämänvyöhykkeen sisäreunalla. Mars on mallissa vyöhykkeen toisella laidalla, mutta sekin mahtuu vyöhykkeen sisälle.

Uusi malli on viitteellinen eikä pysty ottamaan huomioon planeettojen kaikkia ilmiöitä. Esimerkiksi maapallon tapauksessa pilvien aiheuttama heijastus jäähdyttää maapallon lämpötilaa elämälle suotuisammaksi. Ilman sopivasti heijastavaa pilvikerrosta maapallo saattaisi olla liian kuuma elämälle.

Mikäli malli on oikeassa, osa eksoplaneetoista joiden on aiemmin arvioitu olevan tähtiensä elämänvyöhykkeellä, ovatkin liian lähellä niitä.

Elämänvyöhykkeen alueella kiertävällä planeetalla voi esiintyä vettä nestemäisessä olomuodossa pitkiä aikoja. Vyöhykkeen planeetoilla uskotaan olevan mahdollisuudet kehittyä elämää. Aurinkoa pienemmillä ja viileämmillä tähdillä vyöhyke on huomattavasti lähempänä emotähteä.

Aiheesta lisää Penn State University (englanniksi)