Tähteä syövä musta aukko lähetti röntgensäteiden välähdyksiä

Hiljaiseloa viettävän supermassiivisen mustan aukon kertymäkiekon sisäreunalta on valokuvattu röntgensäteiden välähdyksiä. Havainto on usealla tapaa poikkeuksellinen.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun röntgensäteitä todetaan uinuvasta mustasta aukosta. Tällaisiin aukkoihin ei normaalisti kerry materiaa, minkä vuoksi niitä ei voida myöskään havaita. Joskus kuitenkin tähti vaeltaa liian lähelle aukkoa ja hajoaa materiakiekoksi sen ympärille. Tällöin mustan aukon olemassaolo voidaan todeta.

Havaittu musta aukko lähetti röntgensäteiden välähdyksiä, kun sen kitaan joutui suuria materiatihentymiä. Röntgensäteily päästiin mittamaan sen ollessa huipussaan.

"Tämän merkitys ulottuu paljon pidemmälle kuin nyt havaittu tapahtuma", sanoo Lixin Dai Marylandin yliopistosta. "Se voi auttaa ymmärtämään, kuinka suurimmat mustat aukot syntyvät ja kehittyivät galakseissaan."

Yllättävintä oli että säteet saivat alkunsa syvältä kertymäkiekon sisäosista läheltä varsinaista mustaa aukkoa. Niissä muutamissa aiemmissa tapauksissa, joissa on havaittu röntgensäteiden purkauksia samantyyppisestä tapahtumasta, säteilyn on ajateltu syntyneen kauempana aukosta.

Tähän mennessä tutkijat ovat saaneet tietoa vain muutamista aktiivisesti materiaa syövistä supermassiivisista mustista aukoista. Suurin osa niistä on kuitenkin nukkuvia ja siksi nyt saatu havainto on arvokas.

Aiheesta lisää University of Maryland (englanniksi)