Näkymättömyysviitta ei toimisi suurilla nopeuksilla

Tutkijat ovat jo pitkään kehitelleet eräänlaista näkymättömyyssuojaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan näkymättömyys ei kuitenkaan välttämättä toimi, jos havaitsija tai piilossa pysyvä kohde liikkuvat suurella nopeudella. Syy löytyy Einsteinin suhteellisuusteoriasta.

Normaalisti valo heijastuu kohteen pinnasta ja tekee näin kappaleesta näkyvän. Niin sanottujen metamateriaalien avulla voi olla mahdollista muuttaa valonkulkua niin, että se kulkee kohteen ympäri. Tällöin kappale olisi täysin näkymätön.

Vaikka näkymättömyyden mahdollistava tekniikka ei ole vielä kypsä, tutkijat ovat onnistuneet edistymään jo jonkin verran pienten kohteiden piilottamisessa. Suhteellisuusteoria tuo asiaan kuitenkin omat kommervenkkinsä.

"Jos liikun suhteessa sinuun, silloin havaitsemani avaruus ja aika poikkeavat sinun näkemästäsi", toteaa Jad Halimeh saksalaisesta Ludwig Maximilianin yliopistosta.

Tutkijat huomasivat, että nopeus, joka on sadasosa valonnopeudesta tyhjiössä, on riittävän suuri pilaamaan näkymättömyyden.

New Scientist -lehdessä Ulf Leonhardt israelilaisesta Weizmannin tiedeinstituutista kertoo aina epäilleensä näkymättömyyssuojan toimivuutta suurilla nopeuksilla.

“Mielestäni yllättävää on kuitenkin se, että tarvitaan suhteellisen suuri nopeus ennen kuin nähdään merkittäviä haittavaikutuksia", Leonhardt kertoo.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)