Seulasten etäisyys varmistui - Hipparcos-satelliitti oli väärässä

Tuoreet mittaukset ovat varmistaneet Seulasten tähtijoukon olevan 444 valovuoden päässä maapallolta. Mittaukseen käytettiin yli kymmentä eri puolilla maapalloa sijaitsevaa radioteleskooppia.

1990-luvulle asti Seulasten etäisyydeksi arvioitiin noin 430 valovuotta. Vuonna 1989 laukaistun Hipparcos-satelliitin tehtävänä oli mitata tuhansien tähtien paikat ja etäisyydet. Luotaimen havaintojen mukaan Seulaset olisivat olleet vain noin 390 valovuoden päässä Maasta.

"Ero ei ehkä tunnu suurelta, mutta ollakseen sopusoinnussa Seulasten fyysisten ominaisuuksien kanssa tulos haastoi käsityksemme siitä, miten tähdet muodostuvat ja kehittyvät", kertoo Carl Melis Kalifornian yliopistosta. Jos tähtijoukko olisi sijainnut luultua lähempänä, niiden olisi täytynyt olla myös himmeämpiä. "Jotkut tähtitieteilijät jopa ehdottivat jonkinlaista uutta ja tuntematonta fysiikkaa, joka olisi toiminnassa näin nuorilla tähdillä."

Melisin mukaan seuraava kysymys on, miksi Hipparcoksen mittaus ei ollut luotettava. Alus mittasi yhteensä 118 tähden etäisyydet. Vielä ei tiedetä, mikä aiheutti virheen Seulasten kohdalla.

Tulos julkaistiin uusimmassa Science-lehdessä.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)