Pulsarin suprapyörteily nopeuttaa pyörimisliikettä

Vinhasti pyörivien neutronitähtien eli pulsareiden pyörimisliikkeen äkilliselle nopeutumiselle on löytynyt syy. Kuolleiden tähtien pyörähdysaikaa lyhentävät samanaikaiset muutokset miljardeissa supranesteen pyörteissä.

Pulsarien pyörimisliikkeen on todettu hidastuvan jatkuvasti, mutta toisinaan se voi myös äkillisesti kiihtyä. Mitättömän pienen hyppäyksen taustalla on ajateltu olevan neutronitähden supranesteen yksittäisessä pyörteessä tapahtuva muutos. Uuden tutkimuksen mukaan taustalla on paljon laaja-alaisempi ilmiö ja pyörimisliikkeen nopeutumisella on tietty alaraja.

Löytö perustuu havaintoihin, joita on tehty Rapusumun pulsarista Jodrell Bankin 13-metrisellä radioteleskoopilla 29 vuoden ajan liki päivittäin. Pitkän havaintosarjan avulla saatiin selville, että pulsarin pyörimisen nopeutuessa pyörähdysaika lyhenee aina vähintään 0,055 nanosekuntia.

"Yllättäen kukaan ei ollut koskaan yrittänyt määrittää muutosten alarajaa. Aiemmin pienimpien nykäysten ajateltiin aiheutuvan hyvin rajallisista muutoksista, mutta vähäisimmätkin muutokset ovat paljon oletettua suurempia", toteaa Danai Antonopoulou Amsterdamin yliopistosta.

Aiheesta lisää NOVA (englanniksi).