Aika-avaruus näyttää oletettua tasaisemmalta

Nasan Fermi-avaruusteleskoopin havainnot viittaavat siihen, että aika-avaruus on tasaisempi kuin teoreetikot ovat arvelleet.

Eräiden kvanttigravitaatioteorioiden mukaan maailmankaikkeus ei ole täysin tasainen vaan muistuttaa vaahtoa, jossa niin sanottu Planckin pituus on pienin mahdollinen mittayksikkö. Kaikki universumissa olisi vähintään yhden Planckin pituuden kokoista. Kyseinen mitta on kuitenkin niin lyhyt, alle biljoonasbiljoonasosan vetyatomin halkaisijasta, ettei sen olemassaoloa ole pystytty todistamaan nykytekniikalla.

Nyt Fermi-teleskooppi havaitsi 7 miljardin valovuoden päässä tapahtuneessa gammapurkauksessa syntyneitä erittäin energeettisiä fotoneita. Jos Planckin pituus on pienin mahdollinen pituus, fotoneiden olisi pitänyt vuorovaikuttaa avaruuden rakenteen kanssa ja hajaantua jonkin verran.

Tutkijoiden mukaan Fermin havainnoissa ei kuitenkaan näy riittävästi fotonien hajaantumista. Tulokset antavat siis ymmärtää, ettei maailmankaikkeus ole rakentunut Planckin pituuden kokoisesta kvanttivaahdosta.

Aiheesta lisää MTU (englanniksi)