Pikkuruinen tähti sylkäisi ylikookkaan röntgenroihun

Tähdellä, joka on massaltaan vain kahdeksasosa Auringosta, on havaittu kokoonsa nähden ylimitoitettu röntgensäteiden roihu. Tähden magneettikentän ei pitäisi kyetä varastoimaan riittävästi energiaa purkauksen tuottamiseksi.

Tutkijat ovat löytäneet XMM-Newton-röntgensatelliitin data-arkistosta tähden roihupurkauksen, joka minuuttien aikana vapautti kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin suurimmat Auringon roihut.

Tähti on massaltaan juuri tähden minimirajan yläpuolella, eivätkä astronomit osanneet odottaa siltä näin kookasta purkausta.

"Tämän tyyppisten L-luokan kääpiöiden ei pitäisi kyetä varastoimaan riittävästi energiaa magneettikenttiinsä sellaisten purkauksien synnyttämiseksi", sanoo Beate Stelzer INAF-observatoriosta.

Roihupurkausten energia varastoituu tähtien magneettikenttiin varautuneiden hiukkasten muodossa. Purkaus vapautuu, kun magneettikenttä muuttuu epävakaaksi ja romahtaa yksinkertaisempaan tilaan.

Lämpötilalla on energian varastoinnissa merkitystä.

Mitä kuumempi tähti on, sitä enemmän energiaa magneettikenttään voidaan syöttää. Auringon pintalämpötila on 6 000 astetta, mutta nyt havaitun kääpiötähden vain vaivaiset 2 100 astetta. Siksi suhteeton röntgenroihu ihmetyttää.

XMM-Newton rekisteröi tähdellä vain yhden roihun kaikkiaan 40 havaintopäivän aikana. Tutkijat spekuloivat, että syystä tai toisesta tähti kykenee poikkeuksellisesti pumppaamaan energiaa magneettikenttäänsä pidemmän aikaa ennen suurta vapauttamista.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)