Pieksämäkeläinen valokuvasi maailman pohjoisimmat yläilmakehän salamat

Pieksämäkeläinen Timo Kantola on ottanut Suomen ensimmäiset valokuvat yläsalamoista. Ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan Kantolan ilmiöt ovat historiallisia. Kuvia tutkiessa kävi ilmi, että kyseessä ovat maailman pohjoisimmat koskaan havaitut yläilmakehän salamailmiöt.

Ainutlaatuiset kuvat ja Timo Kantolan kertomus löydöstä julkaistiin tänään Tähdet ja avaruus -lehdessä nro 8/2009. "Yhdysvaltalaiset salamatutkijat olivat ihmeissään ja onnittelivat valokuvista. Edes Kanadasta ja Alaskasta ei tunneta vastaavia havaintoja", yläsalamat Itämeren salamatunnistuksiin yhdistänyt Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä kertoo.

Harvinaiset yläsalamat esiintyvät avaruuden rajoilla eli useita kymmeniä kilometrejä tavanomaisten ukkospilvien yläpuolella. Yläsalamat löydettiin tieteelle vasta vuonna 1989, sillä näiden himmeiden ja lyhytkestoistein ilmiöiden näkeminen ja valokuvaaminen on hyvin haasteellista.

Timo Kantolan valokuvien ilmiöt varmistuivat harvinaisiksi keiju- ja kajosalamoiksi suomalaisten ja ulkomaisten salamatutkijoiden sekä Ursan tulipallotyöryhmän yhteistyönä.

Aamuyöllä 9. lokakuuta pitkin pohjoista Itämerta oli liikkunut suuri sadealue, jonka sisuksiin kätkeytyi yksittäisiä rajuja ukkospilviä. Ne aikaansaivat kauas yläpuolelleen valtavia yläsalamoita. Kantolan automaattikameran tallentama rengasmainen kajosalama oli halkaisijaltaan yli 250 kilometriä ja esiintyi 88 kilometrin korkeudella. Pieksämäellä se näkyi hetkellisenä valorenkaana matalalla horisontissa.

Katso suurempi kuva ja rekonstruktio

Kantolan yläsalamoista lehdistötiedote