Kohta koittaa vuoden 2020 suuri konjunktio - Jupiter ja Saturnus lähestyvät toisiaan

Viikon päästä Jupiter ja Saturnus näyttävät liki sulautuvan yhteen. Edellisen kerran ne olivat näin lähekkäin taivaalla vuonna 1623. Seuraavan kerran kaksikko näkyy yhtä tiiviisti vuonna 2080.

Aurinkokunnan suurimmat planeetat tulevat viikon päästä poikkeuksellisen lähelle toisiaan. Hiljalleen etenevää tapahtumaa kannattaa alkaa seurata jo nyt.

Seuraavan kahden viikon ajan planeetat ovat alle asteen eli kahden täysikuun halkaisijan päässä toisistaan.  

Maanantaina 21.12. niiden näennäinen välimatka on kutistunut lyhimmilleen. Etäisyys on noin kuusi kaariminuuttia eli viidesosa täysikuun halkaisijasta. Tämä on äärimmäisen harvinaista.  

Molemmat planeetat sijaitsevat iltahämärässä hyvin matalalla etelälounaan taivaalla. Koska taivas ei ole vielä täysin pimeä, kiikari on hyvä apuväline ilmiön seuraamiseen. 

Jupiter on kaksikosta selvästi kirkkaampi. Saturnus näkyy lähes Jupiterissa kiinni olevana pisteenä yläoikealla.

Kaksikko on helppo tunnistaa, sillä samassa suunnassa ei ole nyt kirkkaita tähtiä. Kiikareilla voi erottaa myös neljä suurinta Jupiterin kuuta, jotka sijaitsevat suorana letkana Jupiterin molemmin puolin.

Jupiterin ja Saturnuksen kohtaaminen voidaan nähdä karkeasti arvioiden Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Lapissakin voi periaatteessa yrittää, mutta onnistuminen on äärimmäisen vaikeaa. 

Kaksikon katseluun tulee valita paikka, jossa matalalle etelän suunnan horisonttiin on esteetön näkymä - mahdollisimman vähän esimerkiksi taloja tai puita.

Hyvä aika alkaa tähyillä Jupiteria ja Saturnusta on noin kello 16 alkaen, jolloin planeetat alkavat erottua laskeneen Auringon valaisemalta taivaalta. Havaintoikkuna on haasteellisen lyhyt, sillä kaksikko laskee Auringon perässä pian horisontin taa.

Koska joulukuu on yksi pilvisimmistä kuukausista Suomessa, ei kannata luottaa, että juuri 21.12. olisi pilvetöntä. Planeettoja kannattaa siis seuraavien kahden viikon ajan koettaa havaita silloin, kun se on mahdollista.

Lisää havaintovinkkejä Ursan sivuilla