ALMA-teleskoopin kuvista löytyi kaikkein varhaisin tunnettu spiraaligalaksi

Spiraalirakenteinen galaksi löytyi vain puolentoista miljardin vuoden ikäisestä universumista. Aiemmin spiraaligalakseja ei ole havaittu näin nuoresta maailmankaikkeudesta.

Japanilaiset tutkijat huomasivat BRI 1335-0417-nimisen galaksin ALMA-teleskoopin kuva-arkistosta. Galaksi esittäytyy sellaisena kuin se oli 12,4 miljardia vuotta sitten eli vain 1,4 miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

"En ole koskaan nähnyt niin selkeää merkkiä pyörivästä kiekosta, spiraalirakenteesta ja keskitetystä massarakenteesta kaukaisella galaksilla aiemmissa tutkimuksissa", sanoo Takafumi Tsukui Sokendai-yliopistosta.

BRI 1335-0417:n massa on samaa luokkaa Linnunradan kanssa. Halkaisijaltaan spiraalirakenne on noin 30 000 valovuotta eli noin kolmanneksen kotigalaksistamme. Toisaalta galaksin koko laajuus ei tutkijoiden mukaan välttämättä tule esiin kuvassa.

Varhaisen universumin galaksiksi BRI 1335-0417 on joka tapauksessa jättiläinen, sanoo Tsukui.

Noin 70% kaikkeuden kaikista galakseista on spiraaligalakseja. Niiden synty on yhä yksi tähtitieteen ratkaisemattomista kysymyksistä.

Tutkijat pohtivat useita vaihtoehtoja BRI 1335-0417:n alkuperälle. Yksi mahdollisuus on, että spiraalirakenne on tulosta törmäyksestä pienemmän galaksin kanssa.

Aiheesta lisää ALMA (englanniksi)