Mustan aukon voisi valjastaa energianlähteeksi – ainakin teoriassa

Teoreettiset energialähteet voivat olla hyvin kaukana käytännön sovelluksista. Tutkijoiden mukaan mustan aukon pyörimisenergiaa pystyttäisiin poimimaan talteen sen magneettikenttää hyödyntämällä.

"Tuhansien tai miljoonien vuosien päästä ihmiskunta saattaisi pystyä selviytymään mustan aukon läheisyydessä ilman että meidän täytyisi käyttää tähtien energiaa", sanoo Luca Comisso Columbian yliopistosta. "Se on pääosin tekninen ongelma. Fysiikan osalta mikään ei estäisi sitä."

Mustien aukkojen säilömään energiaan liittyen on ennenkin esitetty erilaisia ajatusleikkejä. Näin ovat tehneet esimerkiksi Stephen Hawking ja Roger Penrose.

Nyt julkaistun Luca Comisson ja Felipe Asenjon hypoteesin mukaan lähellä mustan aukon tapahtumahorisonttia olisi mahdollista kahmia energiaa magneettisia kenttäviivoja katkomalla ja yhdistämällä. Tällä tavalla saataisiin kiihdytettyä plasmaa lähelle valonnopeutta sekä mustan aukon pyörimissuuntaan että sitä vastaan.

Tutkijat esittävät reunaehdot ja kaavat hyödynnettävissä olevan energian määrälle. Vaatimuksina ovat ainakin suhteellisen nopea pyöriminen ja se, että aukkoa ympäröivä plasma on vahvasti magnetisoitunutta.

Energialähteen toteutuksen vaativuus on verrattavissa avaruuteen ideoituihin megarakennelmiin. Sellaisiin kuuluvat esimerkiksi Maan kiertoradan kokoiset asutetut renkaat sekä kokonaisen tähden ympäröivä pallokuori.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2 tai 3/2021