Kokonaisen galaksijoukon massainen musta aukko voisi olla mahdollinen

Varhaisessa kaikkeudessa on saattanut kehittyä valtavan suuria luhistuneita massakeskittymiä. Tutkijat ehdottavat sellaisia kutsuttavan "ällistyttävän suuriksi mustiksi aukoiksi".

Tällainen stupendously large black hole eli SLAB olisi ehdottajiensa mukaan luokassa 1012-1018 auringonmassaa.

"Vaikka toistaiseksi SLABien olemassaolosta ei ole todisteita, on ajateltavissa että sellaisia voi olla", sanoo Bernard Carr University of Londonista. "Niitä saattaa esiintyä galaksienvälisessä avaruudessa." 

Carrin mukaan on yllättävää, että konseptia typerryttävän suurista pimeistä syövereistä ei ole aiemmin esitetty.

Mikäli Carr kollegoineen on oikeassa, SLABeja olisi syntynyt ennen galakseja samasta aineesta kuin galaksit. Tästä johtuen niiden massaa ei rajoittaisi yksittäisestä galaksista saatavilla olevan aineen määrä.

Perinteisesti mustia aukkoja tunnetaan kolmea kokoluokkaa. Tyypillisesti löydetään yksittäisistä tähdistä muodostuneita mustia aukkoja ja galaksien keskustoissa esiintyviä supermassiivia aukkoja. Keskiraskaitakin syövereitä on havaittu, mutta vasta muutamia.

Carrin mukaan SLABien esiintyminen ei yksin voisi olla vastuussa maailmankaikkeuden pimeästä aineesta. 

Mikäli ällistyttävän suuria mustia aukkoja on olemassa, se lisäisi varhaisen universumin ymmärrystämme ja tekisi uskottavammaksi myös kevyempien varhain muodostuneiden mustien aukkojen olemassaolon.